Instructie

Iedereen kan beter worden!

Mijn belangrijkste dagbesteding is het geven van dressuurinstructie op ieder niveau. Het lesgeven is voor mij echt een passie! Ik kan ook oprecht zeggen dat ik zeker weet dat ik er goed in ben. Voor mij maakt het niet uit op welk niveau je rijdt, als je maar gemotiveerd bent om te leren! Mijn leerlingen variéren in niveau van 'nog nooit een wedstrijd gereden' tot Lichte Tour. Ik ben ORUN gecertificeerd en geef al bijna 20 jaar les. 

Laurien-clinicklein

In mijn lessen ben ik enthousiast, duidelijk en opbouwend. Ik werk niet volgens een bepaald 'systeem', omdat ik de vrijheid wil hebben om de trainingen aan te passen aan de desbetreffende combinatie ruiter/paard. Niet iedere ruiter of ieder paard is in een bepaald systeem te zetten. Dit hangt erg af van bouw, karakter, atletisch vermogen, eventuele blessures of beperkingen en van het doel waar naartoe gewerkt wordt. 

De hoofdlijnen van mijn lessen zijn echter wel aan te geven:

  • Loswerken: Een losgelaten paard vind ik een must! Ik vind het dan ook erg belangrijk om hier veel tijd aan te besteden. Een paard moet soepel, buigzaam en licht zijn.
  • Basis: BASISwerk is voor mij altijd het sleutelwoord! Je paard actief van achteren naar voren naar de hand rijden, in balans brengen, recht boven zijn benen krijgen, sterk en buigzaam maken. Wanneer een paard tussen twee benen, tussen twee teugels, met zijn gewicht gelijkmatig boven zijn vier benen verdeeld, actief vanuit de achterhand naar voren gereden wordt, waar hij begrip voor de weerstandbiedende ruiterhand toont, dan zijn de oefeningen ineens niet meer zo moeilijk! Veel ruiters rijden oefeningen, omdat die in een proef gevraagd worden. Ik leer mijn leerlingen dat de oefeningen geen doel op zich zijn, maar een middel om het paard te verbeteren. En dat is het doel van dressuur!
  • Voorwaarts: Voorwaarts voorwaarts voorwaarts.... Punt. En zo af en toe kom ik een paard tegen waarbij de nadruk moet liggen op terug. En dan pas ik me aan.
  • Proefgericht: Ondanks mijn grote liefde voor de basis, kan ik zeer sterke proefgerichte trainingen geven. Een dressuurwedstrijd wordt namelijk gewonnen of verloren op de details. Ik ben een absolute perfectionist wanneer het aankomt op proeven rijden. Voorwaarde is wel een bevestigde basis op jouw niveau. Eerder rijd je bij mij niet proefgericht. Maar als je proefgericht gaat rijden, dan gaat het ook om de kleinste details. 
  • Plezier: Plezier is een voorwaarde voor goede dressuursport. Onze sport is anders dan bijvoorbeeld hardlopen of wielrennen. Bij ons gaat het om 'Het Plaatje'. Om schoonheid. Vanzelfsprekendheid. Harmonie. Om emotie... Dit alles kun je niet laten zien zonder plezier, zowel bij ruiter als bij paard. Het paard moet plezier hebben in zijn werk, zich goed voelen in zijn lijf, zijn ruiter vertrouwen. Het is aan de ruiter om dit voor elkaar te krijgen. Voorwaarde hiervoor is een goed gevoel voor 'Het Wezen Paard'. Wat Wesleyknip eeft een paard van zijn ruiter nodig? Daar kan ik een boek over schrijven: respect, vertrouwen, bevestiging, duidelijkheid, eerlijkheid, liefde, zorg, aandacht, begrip, ga maar door. Het is belangrijk dat je je zintuigen open houdt om de signalen van je paard op te pikken, zodat je adequaat kunt reageren. Veel mensen zijn dit in het dagelijks leven niet meer gewend. Daarom is paardensport ook zo'n mooie sport, het houdt je echt een spiegel voor! 
  • Fitheid: Zowel ruiter als paard moeten het gevraagde fysiek wel aankunnen. Om je paard vooruit te kunnen helpen, zul je zelf een bepaalde basisconditie moeten hebben. Zo niet, dan zit je je paard alleen maar in de weg en is het niet eerlijk om verbetering van hem te verwachten. Ben je niet fit genoeg, kijk dan eens hier. Wanneer je paard niet fit is, kunnen we daar aan werken. Als er extra hulp nodig is van een fysio, dierenarts, tandarts of hoefsmid, dan kunnen we dat samen overleggen.

Voorwaarden en tarieven

Lessen worden uitsluitend gegeven op onze eigen locatie, Sportstal Het Podium in Starnmeer. Neem contact op om te informeren naar de beschikbaarheid. De lessen kosten 30 euro voor een half uur en 40 euro voor drie kwartier.